De Blaaskapel
Op 21 april 2015 vond de eerste repetitie plaats bij Café Den Hook te Heythuysen. Er wordt wekelijks gerepeteerd.

Maak hieronder kennis met de leden.

Blaaskapel Kamarádski

De oprichters
Wij hadden al langer het idee om een eigen blaaskapel op te richten. In 2015 is het er dan eindelijk van gekomen. Blaaskapel Kamarádski werd een feit.

Erwin en Nicole van Rossum

Muzikaal Leider en Bassist
Op 8-jarige leeftijd ben ik op de bügel begonnen bij fanfare "Ons Genoegen" te Herkenbosch, waar ik 12 jaar lid van ben geweest. In mijn diensttijd kwam ik terecht bij de genie-kapel onder leiding van Arnold Wensink en Joop Bakker. Een heerlijke tijd met veel Taptoes in binnen- en buitenland. Na mijn diensttijd ben ik lid geweest bij diverse kapellen en heb daar de eerste trompet/flügelhorn gespeeld. In 2013 ben ik muzikaal leider geworden van "Krajovjanka" en speelde ook daar de eerste trompet/flügelhorn. In augustus 2014 heb ik mijn trompet en flügelhorn ingeruild voor een bas. Ik ben toen meer in contact gekomen met Sjraar (onze slagwerker) en heb een paar repetities met Muzicanka meegespeeld als invaller. Toch wilde ik meer; ik wil wekelijks muziek maken. Toen begon ook het gevoel steeds meer te kriebelen voor een eigen blaaskapel. Sjraar en ik hebben een avond bij elkaar gezeten en toen is het balletje gaan rollen. Ik heb een oproep geplaatst voor muzikanten en uiteindelijk heeft op 21 april 2015 de eerste repetitie plaats gevonden.

Erwin van Rossum

 

 

Slagwerker
Ik ben op 8-jarige leeftijd als slagwerker begonnen bij Drumfanfare "De Blerickse Herten" in Blerick. Vanaf mijn 18e ben ik in aanraking gekomen met de Böhmische blaasmuziek bij de "Echtenraayer Muzikanten". Hier heb ik 15 jaar gespeeld, daarna 8 jaar bij de "Breethaler", 8 jaar bij "Judaska" en 1,5 jaar bij "Stesti". Tegelijkertijd speelde ik ook nog bij "Ne Spatne" en Top 40 orkest "The Watts". In 2011 vond ik de tijd rijp voor een eigen blaaskapel en dit is het huidige "Muzicanka" geworden. Heden speel ik in 3 blaaskapellen; mijn eigen blaaskapel "Muzicanka", "Prachtig Böhmisch" en de nieuwe blaaskapel "Kamarádski".

Sjraar Janssen

Baritonnist
Op 5-jarige leeftijd kreeg ik van oma met de Kerst een accordeon. Met 7 jaar ben ik mijn muzikale loopbaan begonnen bij het Bergisches Blasorchester Radevormwald, Vogelsmühle in Duitsland. Een jaar lang solfège en daarna les op een blaasinstrument. Eerst was het de trompet; later werd dat trombone en tenorhorn. Op 18-jarige leeftijd ben ik bij een militair orkest als beroepsmuzikant gestart. In die tijd was ik geregeld invaller bij diverse gerenommeerde blaaskapellen in Duitsland. In het begin van de jaren '70 ben ik naar Nederland verhuisd. In Rothem werd de kapel "De Geulklank" opgericht waar ik begon als kapelmeester. Rond 1981 begon ik bij de Dirgelländer Muzikanten in Stein, waar ik zo'n 15 jaar kapelmeester ben geweest. In 1977 ben ik begonnen op de euphonium bij de Harmonie "St. Augustinus Lutterade" in Geleen. Zij hadden ook een kapel "De Augustiner Blaaskapel". De leden vormden ook de hofkapel "De Flaarisse" in Geleen. Van beide orkesten ben ik bijna 22 jaar muzikale leider geweest. In 1998 startte ik mijn eigen orkest: "Steinetzki", bestaande uit een sextet "Steinetzki" en projectorkest "Velký Steinetzki". Op 8 november 2015 zijn de activiteiten van "Steinetzki" gestopt met een geweldig afscheidsconcert. Heden speel ik nog steeds euphonium in verschillende grote orkesten en speel ik de bariton bij "Kamarádski".

Walter Steinhauer

 

 

Tenorhornist
Al heel jong kwam ik met muziek in aanraking. Het hele weekend stonden er Duitse zenders ('Musikantenstadl') op bij ons thuis. Ondanks mijn jonge leeftijd vond ik het niet vervelend om hier naar te kijken. In mijn jonge jaren was het in Ell heel gewoon dat je een instrument ging bespelen. Destijds floreerde Fanfare Ellona o.l.v. Leon Adams en startte mijn muziekopleiding bij Kreato, uiteraard eerst op een blokfluit. Na twee jaar blokfluit snel op de Bugel en na een aantal jaren op Euphonium. Na een aantal jaren op Euphonium binnen Fanfare Ellona mocht ik bij hoge uitzondering als 15-jarige met de Ellenthaler Musikanten mee. Helaas moest ik hier stoppen omdat ik stopte bij Ellona. Mijn ouders kochten mijn eerste eigen bariton voor mij, zodat ik muziek kon blijven maken. Dit “eigen” instrument had ik nodig om bij “de Koalderbend” te mogen. Een groep ervaren muzikanten waarvan de meesten hun sporen binnen de kapelmuziek reeds verdiend hadden. Tot op heden spelen we met deze groep nog steeds de zalen plat met onze “eigen sound”. Inmiddels ben ik ook weer enkele jaren actief bij de Ellenthaler Musikanten. Mijn passie om nog meer met blaasmuziek te gaan doen heeft ervoor gezorgd dat ik contact met Erwin heb opgenomen om bij Kamarádski te gaan spelen. Alles ging in één keer in een stroomversnelling en zodoende speel ik al vanaf het openingsconcert met deze leuke groep! De jongste in de groep, maar blij met het voorrecht dat ik veel van mijn medemuzikanten mag leren. 

Jesper Kessels

Flügelhornist
Opgegroeid in een muzikale familie, werd er thuis regelmatig radio geluisterd naar de klanken van WDR4. De dagelijkse kost was Big Band muziek, James Last en niet te vergeten Ernst Mosch. Ik ontkwam er dus niet aan dat ik deze muziek met de paplepel meekreeg! In 1982 ben ik begonnen aan mijn muzikale loopbaan als leerling bij fanfare "De Echo" in Hout-Blerick. Bij deze vereniging heb ik een interne opleiding gevolgd bij Ger Smits. Na 15 jaar genoten te hebben als solo bugellist, ben ik overgestapt naar trompet, waarvoor ik lessen heb gevolgd bij Frank Steeghs. Via Frank ben ik als eerste trompettist gestart bij fanfare "St. Caecilia" in America, waarbij ik 3 jaar lid ben geweest. In 1999 werd eerst kapelke "Neet Slech" (later "Ne-Spatny") opgericht uit de familie en diverse vrienden, welk ik van 2007 tot 2014 combineerde met "Judaska". Tussendoor heb ik nog lessen gevolgd bij Rob Bruijnen en Huub Boesten. Tegenwoordig treed ik nog regelmatig op als gastmuzikant bij diverse blaaskapellen uit de regio en natuurlijk als nieuwe uitdaging "Kamarádski"!

Luc van Hagen

 

 

Flügelhornist
Ik ben op 8-jarige leeftijd begonnen met blokfluit bij Kreato via "Harmonie Amicitia" te Roggel. Na 2 jaar heb ik de blokfluit ingeruild voor een cornet en daarna verder op trompet. Ik ben 23 jaar lid geweest bij deze vereniging. Ook bij de plaatselijke joekskapel "Paaf Aaf" heb ik 13 jaar mijn trompet laten klinken. Daarnaast ben ik nog 25 jaar lid geweest bij de coverband "Free Nuts" in Roggel. Ondertussen in die jaren ook in aanraking gekomen met de Böhmische - Märische en Tjechische blaasmuziek. dit is begonnen bij blaaskapel "Die Lustige Dorpsfreunde" in Neerkant, na een fusie is dit "Die Zwei Dörfer" geworden en ben ik hier 20 jaar lid geweest. vanaf 2001 ben ik lid geworden van blaaskapel "Krajovjanka", hier is de liefde voor mijn muziek geboren. Naast "Krajovjanka" ben ik vanaf de oprichting ook lid van "Kamarádski" waar ik weer nieuwe muzikanten heb leren kennen met het muzikale hart op de goede plaats en dat is een geweldige ervaring. Ik ga in de toekomst met deze groep nog veel mooie muzikale momenten beleven.

Peter  Geelen

Flügelhornist
Als tienjarig ventje werd ik lid van fanfare “De Poort van Brabant” in mijn geboortedorp Maarheeze. Aanvankelijk op de cor maar die werd al snel verruild voor de bugel. Als lid van de fanfare doorliep ik de opleiding aan de muziekschool in Weert. Gaandeweg raakte ik helemaal in de ban van de blaasmuziek. Op mijn vijftiende mocht ik gaan meespelen bij de hofkapel, onderdeel van de fanfare. Dat was mijn kennismaking met de Egerländermuziek. Mijn platenkast vulde zich met LP’s van Engelse Brass Bands, James Last, Egerländermuziek van met name Ernst Mosch en later ook met die van Moravanka. Helaas heb ik Mosch en zijn orkest maar twee keer live horen optreden. Om nooit te vergeten. Dat geldt ook voor de optredens van Moravanka. De eerste keer dat ik Jan Slabak en kornuiten hoorde was in het Limburgse Velden. In de jaren daarna herhaaldelijk in Boxtel en zowaar ook eens in Maarheeze op uitnodiging van de eigen fanfare. In mijn militaire diensttijd was één proefspel genoeg om me te mogen aansluiten bij het fanfarekorps van de Cavalerie. Na zes weken basistraining stond mijn diensttijd daarna ruim een jaar louter in het teken van de blaasmuziek met talloze optredens in binnen- en buitenland. Na 27 jaar ben ik gestopt als lid van de fanfare in Maarheeze. Sinds 2006 speel ik mijn partijtje mee bij de Maaskapel uit Wessem. Toen Erwin van Rossum bassist werd bij de Maaskapel ben ik door hem ingelijfd bij zijn kapel Kamaràdski. De bezetting, het hoofdzakelijk Böhmische repertoire en de muzikale aanpak spreken me zeer aan.

Kees Mulder

 

 

Obligaat trompettist
Ik ben op 10-jarige leeftijd begonnen bij fanfare "Ons Genoegen" in Herkenbosch op trompet. Ik ben hier ondertussen al 33 jaar spelend lid als 1e/solo trompettist. In 2003 ben ik aan de jachthoorn muziek begonnen bij jachthoornblazers "St. Hubertus" in Vlodrop als 1e (ventiel) pleshoorn en als vervangend kapelmeester. In 2004 werd ik als uithulp gevraagd bij fanfare "Wilhelmina" in Vlodrop. Bij deze vereniging ben ik daarna blijven spelen als 1e/solo trompettist. In augustus 2015 kwam ik via oud-collega Erwin van fanfare "Ons Genoegen" in contact met blaaskapel "Kamarádski" alwaar ik de 1e/obligaat trompet partij voor mijn rekening mag nemen. Daarmee speel ik nu in 4 muziekgezelschappen en geniet ik van een breed scala aan variëteit in de blaasmuziek.

Paul Verbers

Organisatie en Presentatie
Ik vond in mijn jeugd deze muziek al helemaal geweldig. Toen ik Erwin leerde kennen, was het dus helemaal mooi dat hij dit soort muziek speelde. Ieder optreden was ik erbij. Het was dus geen moeilijke keuze om samen een blaaskapel op te richten. Ik speel zelf geen muziek maar houd mij vooral bezig met het gebeuren eromheen; ik houd de website bij en houd me bezig met de organisatie. Ook het presenteren tijdens optredens zal een onderdeel van mijn bezigheden zijn. Ik zal dit dan ook met veel passie doen.

Nicole van Rossum